Chinese astrologie

De Chinese astrologie, is net als de westerse astrologie gebaseerd op 12 dierenriem tekens, maar in tegenstelling tot de westerse astrologie die maandelijks een wisseling heeft, gebeurt dit bij de Chinezen jaarlijks. Het teken van het jaar verandert op het Chinese Nieuwjaar, wat in januari of februari gevierd wordt, afhankelijk van de stand van de maan. Iedereen heeft een teken dat aan zijn of haar geboortejaar is toegewezen volgens de Chinese berekeningen. Maar er zijn meer dingen die een rol spelen naast de tekens van die dierenriem en dat zijn de volgende;

- Het element
- Het uur van de dag
- Het seizoen
- En yin en yang (even jaren zijn yang, oneven jaren zijn yin)

Wat zijn de tekens van de Chinese dierenriem?

- Rat
- Os
- Tijger
- Konijn
- Draak
- Slang
- Paard
- Geit/Schaap
- Aap
- Haan
- Hond
- Varken

Over hoe de lijst ontstaan is gaan verschillende verhalen rond, een daarvan is het volgende; Boeddha nodigde alle dieren uit voor een groot feest. Tijdens het feest was er een race tussen alle dieren, en naar ieder van deze dieren zou een jaar vernoemd worden. De rat vertelde aan de kat dat het feest een dag uitgesteld was, en reed vervolgens op de rug van de os mee en kwam uiteindelijk als eerste aan. De kat eindigde door de streek van de rat op de dertiende plaats én was te laat om nog een jaar naar zich vernoemd te krijgen. Dat is eveneens de reden dat de kat nog altijd de rat achtervolgd om wraak te kunnen nemen.

Ieder dier heeft een aantal eigenschappen die al dan niet van toepassing zijn op iemand die geboren is in het jaar van dat dier. Maar sommige van deze eigenschappen passen ook gewoon bij het dier, zo is de hond trouw, loyaal en open. Is het varken lui, de rat stiekem en het konijn voorzichtig. Niet bepaald verrassingen wanneer je kijkt naar de dieren en hoe ze zich gedragen tegenover mensen.

Het Chinese Nieuwjaar is dus elk jaar op een andere dag, dit om de stand van de maan zo goed mogelijk overeen te laten komen met voorgaande jaren. Dit zorgt ervoor dat het voor de westerse cultuur soms lastig te begrijpen is wanneer het nieuwejaar begint voor de Chinezen. Maar steeds mee grote steden hebben Chinese buurten, en steeds meer westerlingen vieren het Nieuwjaar van de Chinezen mee. En een ander groot voordeel, de Chinezen hebben geen Nieuwjaar op de dagen dat wij dat hebben, dus is de kans groot dat je gewoon je eten af kunt halen bij de Chinees om de hoek… Tijdens het Chinese Nieuwjaar, kan je indien je in de buurt woont van een Chinese buurt beter voorbereid zijn op heel veel vuurwerk, want het oude jaar moet er wel echt uit geknald worden. Wanneer je kleine kinderen hebt die hier niet tegen kunnen? Kan het de moeite zijn om deze ergens anders onder te brengen voor die dag.