Astrologie in verschillende delen van de wereld

Het is niet meer dan logisch te noemen, dat er in verschillende delen van de wereld verschillende vormen van astrologie bestaan. De westerse astrologie verschilt als dag en nacht van bijvoorbeeld de Chinese astrologie. Maar ook in India, het Midden Oosten en in het Midden en Zuiden van Amerika zijn hele andere vormen van astrologie te vinden dan in de meeste delen van Europa waar in veel gevallen de Westerse Astrologie wordt beoefend.

De Chinese Astrologie

De Chinese astrologie is bijzonder nauw verbonden met astronomie, en dit kwam tot bloei binnen de Han-dynastie welke in de tweede eeuw van de westerse jaartelling was. De Chinezen hebben voor tenminste 2000 jaar bijzonder gedetailleerde verslagen bijgehouden van astrologische waarnemingen. Denk hierbij aan zons- en maansverduisteringen maar ook het bewegen van kometen en planeten. De astrologie van de Chinezen staat los van die van het westen, maar wordt er wel aan gekoppeld omdat de interesse voor astrologie zou zijn ontstaan door contact met de hellenistische astrologie. Waarna er mengvormen zijn ontstaan. Tegenwoordig is het voor de meeste Chinezen normaal om de westerse astrologie te gebruiken, maar in vroegere jaren was het een eer om als astroloog aan het hof van de keizer te mogen werken, en was dit een van de allerhoogste posities die haalbaar was.
Toch is de Chinese astrologie ook voor de westerse cultuur belangrijk, want hun dierenriem bestaat uit twaalf tekens, en die gelden allemaal een jaar. Waardoor het jaar van de hond en de rat een feit kunnen zijn. Dit wordt ook door veel mensen in het westen gebruikt.

De Indiase astrologie

De Indiase astrologie, ook wel vedische astrologie of Jyotisha, wordt beschouwd als de oudste astrologische stroming die bekend is. Er worden beschrijvingen gegeven van de astrologische stroming in de Sanskriet geschriften. Deze vorm van astrologie is gebaseerd op de bewegingen van de maan en de siderische dierenriem die 27 tekens bevat. Als toevoeging, de westerse dierenriem is gebaseerd op de zon en heeft slechts 12 tekens.

Astrologie in het Midden Oosten

De grondlegging van de huidige westerse astrologie komt uit het vroegere Babylonië, tegenwoordig Irak. In het oude Babylonië werd door middel van het volgen van de bewegingen van de hemellichamen en met name de zon en planeten, astrologie beoefend. Er werd gebruik gemaakt van waarnemingen van de maans- en zonsverduisteringen en de bewegingen van de planeten om voorspellingen te doen. Onder meer om te voorspellen welke streken te maken zouden krijgen met een verduistering.
Maar ook in Egypte werd astrologie beoefend, weliswaar op een andere manier, want hier werd het enkel gebruikt om de regerend vorst te voorzien van voorspellingen. Om deze te kunnen voorzien van adviezen, om te kunnen helpen bepalen of het sluiten van vrede of het verklaren van oorlog de betere beslissing was. Maar ook om instructies te geven om te helpen bepalen wanneer er gezaaid of geoogst kon worden.

Astrologie in Midden- en Zuid Amerika

Een goed voorbeeld van Astrologie uit deze streek zijn de voorspelling van de Maya’s het ondergaan van de wereld is een van de meest besproken voorspellingen van de laatste paar jaren. De Maya’s maakten gebruik van astronomie en astrologie om te helpen bepalen wanneer er zons- en maansverduisteringen waren, maar dit alles had ook een religieuze achtergrond. Hoewel er geen feiten bekend zijn over wiskunde aan de zijde van de Maya’s hebben ze wel tot eeuwen na hun uitsterven voorspellingen gedaan – en is de Maya kalender een product van zorgvuldige observatie.